Oavsett vilket yrke du väljer i livet kommer du snabbt inse att alla kräver sin specialisering. Den som arbetar som målare penslar enorma mängder färg varje vecka, rådgivaren har många kundmöten där de ger råd och en begravningsbyrå tar hand om många begravningar. Här ska vi försöka uppskatta hur många begravningar en anställd på en begravningsbyrå hanterar varje år.

Vad omsätter en de per anställd?
När vi söker på årsredovisningar på nätet ser vi att många begravningsbyråer har funnits länge och omsätter en hel del pengar. Det betyder inte att alla går med vinst men de verkar ha en hel del att göra. Oavsett om de har fyra eller 20 anställda verkar de ha en genomsnittsomsättning någonstans runt 2 miljoner kronor per anställd och år.

Vad en begravning kostar
Beroende på vart man söker informationen kan man läsa att en begravning kostar någonstans från 5-6.000 kr upp till 100.000 kr beroende på vilka önskemål och krav man har på ceremonin. Enligt en större begravningsbyrå ligger kostnad i snitt runt 30.000 kr.

Så stor del är arvode
Nu är det inte bara begravningsbyråns personal som kostar utan givetvis får man betala för både blommor, mat, dekorationer, musiker och mycket annat. Dock är snittpriset på 30.000 kr exklusive hjälp med dödsannons och andra saker som kan göras av byrån. Ett rent arvode för att bistå vid begravningen ligger ofta runt 10.000 kr, där tillkommer sen en del kostnader för utökad service och tjänster.

Vad som går till byrån
Låt oss då anta att basarvodet ligger på 10.000 kr för en begravning och att det tillkommer andra kostnader på ytterligare 10.000 kr per ceremoni. Det kan vara högt men vi rundar av för enkelhetens skull. Därmed skulle en begravning generera en omsättning på 20.000 kr till vår teoretiska begravningsbyrå.

Så många begravningar per anställd
Med enkel division kommer vi fram till att en anställd som omsätter 2 miljoner om året och drar in 20.000 kr per begravning kommer att genomföra 100 begravningar per år. Med 220 arbetsdagar per år blir det nästan en begravning per två arbetsdagar.

Hur många begravningar genomför en byrå då?
Vi vet inte exakt hur många anställde den typiska begravningsbyrån (begravningsbyrå stockholm) har. När vi gjort stickprov har vi sett allt från fyra personer upp till 38 st. Men låt oss anta att de flesta, liksom 80% av Sveriges företag är småföretagare md 5-6 anställda. Om så är fallet hjälper en begravningsbyrå till med 500 till 600 begravningar per år.

Är det rimligt?
Vi måste alltid ställa oss frågan om vårt resultat är rimligt? Kan en byrå på 5-6 personer gör fler än två begravningar per dag året runt. Med tanke på hur kunniga de här personerna är och att de faktiskt inte driver själva ceremonin, det gör prästen eller annan person för icke troende, kan det vara möjligt. Det handlar om att arbeta i team som genomför begravningar för cirka en person varje dag per team. En sak är säker, är man i den här branschen får man verkligen fokusera på sin kärnverksamhet.