Ska du enbart trycka en enda T-shirt och inte ha något längre samarbete med tryckeriet kanske det inte spelar någon större roll vilket tryckeri som väljs. Då kan priset vara avgörande. Men har du företag och söker ett långsiktigt samarbete bör du vara mer selektiv.
Behöver de ligga i närheten?

En fråga att ta ställning till är om tryckeriet behöver ligga i närheten. Det finns minst två fördelar med detta. För det första kan ni göra ”panik”-beställningar och hämta dem mycket snabbt inpå. Antingen åker ni dit själva och hämtar beställningen eller så låter ni ett budbilsföretag köra ut dem. Oavsett sparar man tid mot om tryckeriet skulle ligga flera mil bort.

För det andra finns fördelen att du lätt kan åka dit och diskutera olika lösningar, se och känna på material osv. Helt enkelt få en mer personlig service än annars.

Vilket utbud har de?
Du kan ha ett tryckeri du vänder dig till när reklammaterial ska tryckas upp, ett annat för textilier och ett tredje för visitkort. Men smidigt är det knappast. Att ha flera olika leverantörer brukar vara mer omständligt än givande.
Se på utbudet och utgå ifrån vad du främst behöver köpa in. Självklart kan inte ett tryckeri har exakt allt men fundera på vad som beställs mest och hitta ett företag som har ett brett utbud inom just detta.

Är miljöarbete något som prioriteras?
Hur ser du på miljöarbete och att företag tar etiskt ansvar? Det kan vara lätt att säga att man prioriterar detta men vad händer om priset på varan, på grund av detta, blir 20 % högre? Kommer du fortfarande satsa på ekologiska varor och miljövänliga tryckprocesser?
Det finns ett tryckeri som har ett stort utbud av ekologiska produkter – och de som inte har något alls i sortimentet. Självklart går det inte att hitta ett tryckeri som bara har dessa produkter men de som har ett stort utbud visar att de satsar åt det hållet. Det kanske är något som bör prioriteras.

Vad kostar det?
Ja, priset är avgörande. Även om man väger in andra faktorer så brukar priset till slut vara avgörande. Ett närliggande tryckeri kanske väljs även om de har något dyrare priser. Men är prisskillnaden för stor väljs till slut ett annat.
Även här bör man fokusera på vad som främst beställs. Är det främst visitkort som beställs eller kanske menyer till restaurangen. Välj ett tryckeri som har acceptabla priser på det som ni köper mest. Skulle sedan någon trycksak vara för dyr kan du göra ett undantag och vända dig till ett annat företag vid enstaka gånger.

Kommunikationsmöjlighet
Att ha en smidig och enkel kommunikation och logistik är A och O. Kan du exempelvis ladda upp design och text via en hemsida och direkt få ett meddelande om att detta mottagits? Kanske kan du följa processen och därmed se exakt när trycksaken är klar. Det ska vara snabbt, smidigt och enkelt att genomföra beställningen och betalning. Tid är pengar men framförallt är en krånglande process en energitjuv.