Du kanske har funderat på vad man gör om man arbetar på en webbyrå eller något annat företag som hjälper till med digitala tjänster. Det är stor skillnad på ens arbetsuppgifter beroende på vilken roll man har men framför allt skiljer det sig åt om byrån är ett stort eller ett litet företag. Här följer exempel på hur en vanlig dag kan se ut på en liten webbyrå i en mellanstor ort i Sverige.

08:45 – Morgonmöte
Även om vi bara är tre personer på företaget, ägaren och vi två som är anställda, brukar vi ses varje morgon och stämma av läget. Vi går igenom vad vi ska jobba med idag, vilka kunder som är på gång in och hur vi ligger till i olika projekt. Min roll på vår lilla webbyrå är framför allt webbdesign samt att ta fram loggor och liknande åt kunderna hos stockholm webbyrå med alla får hjälpas åt så det blir att lära sig lite kodande och textproduktion också. Idag går vi igenom ett större kundcase där vi lanserar en ny e-handel åt en kund och i det här fallet blir det min lott att stå för både färg, form och texter.

10:00 – Uppdatering av webbsida
De sista timmarna innan lunch tillbringar jag med att ta fram ett förslag på en kunds nya webbsida. De har bytt logga och vill i samband med det byta ut färger och stil på hemsidan så den känns mer modern och luftig.

12:00 – Lunchmöte och projektstart
Ägaren av vår webbyrå har tagit in en ny kund, ett rekryteringsföretag som både ska sätta upp en ny webbsida med ny layout och få hjälp att utveckla en egen kandidatbank direkt på webben. Vi har gemensamt lunchmöte med kunden för att gå igenom vad de vill uttrycka med sin webbsida och vilka parametrar som ska vara sökbara i kandidatbanken. Hela teamet är med och mötet tar större delen av dagen.

15:00 – Kundsamtal och designarbete
Jag tillbringar de sista timmarna på dagen med att arbetar på layouten för en annan kund. Det är första gången de anlitar en webbyrå och de vet inte riktigt själva vad de vill ha. Vi har ett samtal över telefon där de mailar olika bilder och teman som de gillar. Mitt jobb blir att hitta en medelväg som passar deras förväntningar och är tillräckligt enkelt att skapa för att vi ska hålla deras aningen strama budget.